top of page
Neiti Ranio
Etsi
  • Writer's pictureNeiti Raunio

Brysselissä asuva Petri Lahesmaa on sydämeltään aina turkulainen

Päivitetty: 25. heinäk. 2020

Turun kaupunginhallituksen historian nuorimpana puheenjohtajana toiminut Petri Lahesmaa muutti kaksikymmentä vuotta sitten Turusta Brysseliin, Euroopan parlamenttiin valitun entisen kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suomisen erityisavustajaksi. Lahesmaan muuttaessa Brysseliin oli kaupungissa, kuten koko Belgiassakin, moni asia vielä lapsenkengissä. Ruokakulttuuri sen sijaan kukoisti.


- Tuttu kaupunkihan tämä oli, olin vieraillut täällä usein, mutta kyllä muutto kuitenkin pieni järkytys oli. Kunnantalolla oli käytössä vielä kirjoituskoneet ja julkinen hallinto oli kehittymätöntä. Kaupungin yleisilme oli vähän likainen ja rähjäinen, Lahesmaa muistelee.


Ruokakaupassa käyminen oli elämys. Kanat myytiin kokonaisina, kun samoihin aikoihin Suomessa kauppojen kylmätiskit täyttyivät hunajamarinoiduista broilerin suikaleista. Leipomot, lihakaupat ja paikallinen juustovalikoima veivät kielen mennessään.


- Tänä päivänä luomu - tai kuten täällä kutsutaan - bioruoka on aivan hirmuisen suosittua. Luomu on menekissään melkein ohittanut tavallisen ruuan. Hipsterikaupunginosassani luomukauppoja ja vegaanisia paikkoja nousee kuin sieniä sateella. Lähiruoka kukoistaa. Tosin Belgiassa lähiruokaa lautaselle on helppo toteuttaa, kun tämä on niin pieni maa. Maan mittakaavassa matka Turusta Laitilaan vie täällä jo maanrajojen ulkopuolelle, Lahesmaa naurahtaa.Petri Lahesmaalla on tapana nauttia joka perjantai yksi Gin Tonic ja postata kuva juomasta sosiaaliseen mediaan tekstillä 'Friday & GT'. Perjantain päivityksestä on tullut Lahesmaan seuraajien keskuudessa suosittu.


- Tämä perjantain Gin Tonic -päivitys on minun tapani toivottaa kavereilleni hyvää viikonloppua. Hyvillä mielin. Kolmisen vuotta sitten kesällä päivitys jäi kerran tekemättä. Seuraavana aamuna puhelimeni oli pullollaan 'oletko kuollut' ja 'onko kaikki hyvin' -viestejä.


Pari kertaa kuukaudessa saan kyselyjä, mikä gini on suosikkini ja vastaan aina samalla tavalla eli ei aavistustakaan. Ehken ole vielä löytänyt sitä parasta giniä, Lahesmaa tuumaa.


Lahesmaan vieraillessa alkusyksystä berliiniläisessä G + T Baarissa, jonka valikoimissa on satakunta erilaista giniä, mainitsi hän baarimikolle perjantain traditiostaan.


- Baarimikko innnostui harrastuksestani ja tuoksutti sekä maistatti minulla erilaisia ginejä. Hän kiitti, että olin tullut heille asiakkaaksi ja vaikutti aidosti ilahtuneen hienosta harrastuksestani. Keskustelimme gineistä ja niiden tarjoilutavoista. Se oli kyllä hauska ja mieleenpainuva ilta.


Tänään lauantaina Petri Lahesmaa täyttää viisikymmentä vuotta. Näistä vuosista ensimmäiset kolmekymmentä vuotta kului Turussa ja viimeiset kaksikymmentä siis Brysselissä. Kumpi sitä sitten on, turkulainen vai brysseliläinen, tivataan Lahesmaalta toisinaan.


- Totta kai turkulainen! Mutta onhan Brysselistä tullut kotikaupunkini ja Belgiasta tärkeä maa, johon olen kiintynyt. Olen täällä samalla tavalla nurkkapatriootti kuin Turussakin. Asun koko ajan samoilla kulmilla.


Turkulaiset eivät muuten koskaan kysy, koska muutan takaisin Suomeen vaan koska palaan takaisin Turkuun. Kun ikää tulee lisää, alkaa sitä miettiä missä on seuraavan viidenkymmenen vuoden päästä. Ehkä minut haudataan Brysseliin, mutta sydämeni Turkuun.

Frederic Chopinin tavoin giniin säilöttynä. Tosin Chopinin sydän on säilöttynä konjakkiin Varsovan Pyhän ristin kirkossa, Lahesmaa täsmentää hymyillen.Seuraavalta viideltäkymmeneltä vuodelta Lahesmaa toivoo itseltään ettei tulisi homekorvaiseksi ja nuivaksi kaiken vastustajaksi, jota omat lapset joutuisivat sosiaalisessa mediassa häpeämään. Sellaiseksi, joka vastustaa asioita, koska ei koe niitä itselleen mukavaksi tai itseään hyödyntäväksi.


Lahesmaa osaa katsoa asioita monelta kannalta ja löytää ikävistä asioista myös hyvät puolet. Kuten kymmenen vuotta sitten läpikäymistään vaikeista selkäleikkauksista.


- Olin kolmessa aika vaikeassa selkäleikkauksessa. Ennen viimeistä, onnistunutta leikkkausta, mietin, että onko loppuelämäni yhtä tuskaa ja kipua. Leikkauksen jälkeen kuntoutuminen vaati jatkuvaa ja säännöllistä liikuntaa. Käyn kolme kertaa viikossa salilla ja olen nyt viisikymppisenä paremmassa fyysisessä kunnossa kuin kaksikymmentä vuotta sitten ja se on kyllä aika kivaa, Lahesmaa hymyilee.


Neiti Raunio toivottaa Petri Lahesmaalle oikein iloista syntymäpäivää ja kaikkea hyvää sille seuraavallekin viidellekymmenelle vuodelle!


Teksti ja kuvat: Tanja Raunio / neiti Raunio Oy


Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.

1 105 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page