top of page
Neiti Ranio
Etsi
  • Writer's pictureNeiti Raunio

Janne Ripatti löysi viineistä ja tapahtumien järjestämisestä todellisen intohimonsa

Päivitetty: 25. heinäk. 2020

Janne Ripatti päätti 9-vuotiaana, että hänestä tulee kokki. Lahdessa syntynyt ja Helsingissä ravintolakoulu Perhossa ja Haaga-Heliassa opiskellut Ripatti päätyi Tampereen kautta kymmenisen vuotta sitten Turkuun ja löysi tapahtumien järjestämisestä todellisen intohimonsa.


- Kun muutin Turkuun vuonna 2009 noin kaikki ravintolat sijaitsivat torin ympärillä tai torin ympäristössä ja olivat yhden ketjun omistuksessa. Kymmenessä vuodessa ravintoloiden painopiste on siirtynyt Kristiinan- ja Linnankadun kautta joelle ja ravintoloiden omistupohjakin on laajentunut.


Turun upeassa ravintolatarjonnassa, kuten katukuvassakin, näkyy Tukholman vaikutus. Ihmiset ovat avoimempia ja iloisempia kuin vaikkapa Helsingissä ja ruokatrendit tulevat muualle maahaan Turun kautta. Ruoka- ja juomapuoli kulkevat täällä käsi kädessä ja tästä on kiittäminen monia yksittäisiä ravintoloita. Viimeisen vuosikymmenen aikana kaupungista on rakentunut todellinen ruokapääkaupunki, Ripatti kiittää.


Ripatin kotona kokattiin ja ruuasta puhuttiin paljon. Kokkina aiemmin työskennelleen isän esimerkki sai nuoren miehen hakemaan peruskoulun jälkeen ravintolakoulu Perhoon opiskelemaan kaksoistutkintoa.


- Valmistuin kokiksi, mutta jätin kirjoittamatta ylioppilaaksi, sillä hain poliisikouluun. Koulun hakijamäärät olivat omalla hakukerrallani kolminkertaistuneet, sillä samaan aikaan alkoi Poliisit tosi-tv-sarja ja muutama muukin kiinnostui poliisin ammatista, Ripatti naurahtaa.


Koska poliisin ammatti jäi haaveeksi, päätti Ripatti keskittyä ravintola-alaan ja kehittää itseään viinien, ruuan ja asiakaspalvelun saralla. Viinit ovatkin vieneet miehen mennessään ja tänä syksynä tämä vietti kolmannen kerran kesälomaansa Ranskassa satoa korjaten.


- Olimme avopuolisoni Annan kanssa Bordeauxissa Chateau Carsinin tilalla sadonkorjuussa ja kiertelimme Ranskaa Normandiassa ja Reimsissä tutustuen viineihin ja samppanjaan. Ruoka ja viini kuuluvat jokapäiväiseen elämään, arkeen. Ja kun en enää työskentele kokkina, maistuu ruuanlaitto kotonakin taas.
Ravintolapäällikkönä VoiVeljillä työskentelevä Ripatti tutustui 'viinintekijä jumalan armosta' -tittelillä kutsumaansa Samuli Pasaseen aloittaessaan vuoropäällikkönä Ravintola E.Ekblomissa, jossa Samuli toimi tarjoilijana.


Turusta kotoisin oleva Pasanen oli valmistanut Three Barrell Projectinsa kautta viinejä Uudesta Seelannista Oregoniin ja innosti Ripattia kehittämään kanssaan viinitapahtumaa Turkuun.

-Miksei Turussa ole viineihin ja ruokaan liittyvää tapahtumaa ja koska ei ole, pitäisikö meidän tehdä sellainen, kysyi Pasanen Ripatilta. Idea jäi itämään.


- Siirtyessäni Forum Marinumiin, silloisen Ravintola Dahpnen ja nykyisen Restaurant Göranin ruoriin, huomasin annniskelulupia hakiessani sata paikkaisen ravintolan laajenevan kokoustilojen, venehallin ja Suomen Joutsenen sekä viereisen parkkialueen kautta neljän tuhannen asiakaspaikan tapahtuma-alueeksi.


Forum Marinumin ympäristö oli siis ideaali Samulin kanssa ideoimallemme hyvän mielen viinijuhlalle, Ripatti summaa.


Ensimmäistä Turku Food & Wine -festivaalia fyysisesti rakentaessa, Ripatti mietti miksei Turun talvessa ole yhtään olueeseen ja väkeviin liittyvää tapahtumaa. Niin sai alkunsa Pasasen ja Ripatin ensi maaliskuussa VPK:n talolla kolmatta kertaa toteuttama Turku Craft Beer Festival.


Tänä kesänä Samuli Pasanen ja Janne Ripatti veivät ideansa ja innostuksensa myös Helsinkiin Skandinaavian ensimmäisen alku- eli naturalviineihin keskittyvän tapahtuman muodossa. Korjaamolla järjestetty Helsinki Natural Wine palkittiin Glorian ruoka- ja viinilehden -Vuoden parhaat 2019 -osiossa vuoden hauskinpana viinifestivaalina.Kolme vuotta ja kolme tapahtumaa. Kaikki oman työn ohella. Voisi ajatella tapahtumien järjestämisen olevan myös melko raskasta.


- Totta kai tapahtumat ja niiden eteen tehty työ vaatii veronsa, mutta onhan se myös erittäin antoisaa. Olemme nauttineet kyllä. Oman tekeminen on aina kivaa ja tyytyväiset kävijät ovat paras palkinto, Ripatti vastaa hymyillen. Haaveenani olisi saada tästä jonain päivänä elanto, tehdä tapahtumia työkseni.


Kun Ripatilta kysyy seuraavaa suunnitelemissa olevaa aluevaltausta, hymyilee tämä hetken ja katsoo kaukaisuuteen, kysyen sitten mahtaisikohan tapahtuma, joka rakentuisi katkerien juomien ympärille saada kannatusta?


Turku Craft Beer Festival VPK:n talolla ensi maaliskuussa 5. - 7.3.2020.


Teksti ja kuvat: Tanja Raunio / neiti Raunio Oy

Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.

516 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page