top of page
Neiti Ranio
Etsi
  • Writer's pictureNeiti Raunio

Kauppiaspariskunta Teija Färm ja Kalle Wahlroos rakastaa ruokaa


Porissa vaikuttava, Turun seudulta kotoisin oleva ravintolataustainen pariskunta Teija Färm ja Kalle Wahlroos vertaavat K-kauppiaana toimimista talonrakennukseen.

Keskolta tulee kivijalka sekä seinät, mutta kauppiaat rakentavat ja suunnittelevat sisäpuolen.


- Seinät on maalattu kauppiaan omilla väreillä, omilla sävyillä. Tätä voisi verrata talonrakennukseen. Ulkokuori ja ulkopuoli ovat muiden K-ryhmän kauppojen kaltaisia, mutta itse päätämme miltä tapettimme ja huoneratkaisumme näyttävät ja millaisia huonekaluja meillä on.


- Eli kun kyseessä on kauppa, päätämme itse millainen valikoimamme on ja mitä tuotteita tarjoamme asiakkaillamme. Voimme ja saamme siis tehdä omannäköistämme kauppaa, kauppaa jossa kauppiaiden kasvot näkyvät, Färm ja Walhroos taustoittavat.

Porin K-Citymarket Mikkolan kauppiasyrittäjinä kohta viisi vuotta toimineet Färm ja Wahlroos toteavat K-merkin näkymisen katolla olevan laadun tae. Kesko kouluttaa kauppiaitaan ja tietyllä tavalla mahdollistaa toiminnan. Kaikki kauppiaat toimivat yrittäjinä.


- Olemme paikallisia yrittäjiä ja haluamme myös tukea muita paikallisia yrittäjiä. Teemme yhteistyötä useiden lähituottajien kanssa. Kannamme myös kortemme kekoon maksamalla omat veromme omalle alueellemme eli Poriin.


- Tunnemme vastuumme niin ympäristöstä kuin muista ihmisistä.

Kaikilla ei mene hyvin. Kaikilla ihmisillä ei ole rahaa ostaa edes -30% hinnoiteltuja, viimeistä myyntipäivää lähestyviä tuotteita tai ostaa hävikkikasseja. Niinpä lahjoitamme hävikkiruuan Elämän eliksiiri -avustusjärjestön kautta eteenpäin niille, jotka sitä todella tarvitsevat, Färm ja Wahlroos kertovat yhteen ääneen.


Yhteiskunta- ja ympäristövastuuta yhtenä tärkeänä toimintaperiaatteenaan pitävä kauppiaspariskunta iloitsee K-Citymarketin taustalla olevan Kesko Oyj:n valinnasta maailman vastuullisimpien yritysten listalle. World Economic Forumin vuosikokouksessa Davosissa julkaistulle Global 100 -listalle sijoittuivat Suomesta Keskon lisäksi Neste, Outotec, UPM-Kymmene, Kone ja Metso.


- Kesko on vielä upeasti tänä vuonna ruokakaupan (Food and Beverage Retail) -sarjasta ainoa tälle arvostetulle listalle päässyt yritys, Färm ja Wahlroos kertovat.


Hotelli- ja ravintolaesimiehen sekä liiketalouden tradenomin koulukset omaava Teija Färm toimi aikoinaan turkulaisille tutussa, jo edesmenneessä Public Corner Erikissä baarimestarina. Färm kehitti asiakkaidensa iloksi oivallisia juomia ja kilpaili menestyksekkäästi myös drinkkien teon suomenmestaruuskilpailuissa.


Kirkkaimman mitalin eli SM-kultaa Färm voitti vuonna 2000 aperitiivillaan New Future. Sama juoma toi Färmille maailman viidenneksi parhaan tittelin MM-kilpailuissa Singaporessa.


Alunperin ravintolakokiksi valmistunut Kalle Wahlroos toimi yhdessä Suomen suurimmassa ravintolapanimossa, turkulaisessa Panimoravintola Koulussa hovimestarina ennen kuin ura K-ryhmässä vei miehen mennessään.


K-Citymarket Mikkolan yrittäjäpariskunnan ravintolatausta näkyy porilaisten iloksi myös kaupan tarjonnassa. Ruokatrendien vaihtuessa ja uusien makutuulien puhaltaessa Färm & Wahlroos tuovat ja luovat asiakkailleen makuelämyksiä.


- Olemme notkeita, pystymme reagoimaan nopeasti. Asiakkaamme haluavat totta kai vaihtelua joka päiväiseen ruokakoriinsa, sillä kukas sitä samaa ruokaa aina söisi.


- Meille lähiruoka on tärkeää, panostamme paikallisten yrittäjiien tuotteisiin, mutta haluamme tuoda myös maailman kauppaamme kylään. Näinä aikoina, kun ei pääse matkustamaan, voimme tarjota asiakkaillemme makumatkan rakastamaamme Italiaan, ruuasta innostuneet ja ruokaan rakastuneet Färm ja Wahlroos iloitsevat.


Makumatkalla Italiaan K-Citymarket Mikkolan kauppiaspariskunta viittaa uutuuteensa, Pasta Miccoloon. Suomen ensimmäisen marketissa sijaitsevan tuorepastan noutopisteen, Pasta Miccolon sieluna toimii Sisiliasta kotoisin oleva Andrea Salerno.


Salerno on kehittänyt Pasta Miccololle oman tuorepastan lisäksi myös omat pastakastikkeet ja väriltään valkoisen pistaasimantelipeston sekä vielä Porille oman nimikkopeston, sillä miehen kotimaassa Italiassakin lähes jokaisessa kaupungissa on oma pesto. Tomaattikastikkeita Salerno keittää yli kuusi tuntia, jotta maku olisi parhaimmillaan.


Kolmen lapsen vanhempina Färm ja Wahlroos arvostavat kiireisen arjen keskelle nopeasti saatavilla olevia aterioita. Salernon kastikkeet ja muutamassa minuutissa kypsyvä tuorepasta toimivat arki-iltoina myös lohturuokana, kun Italiaan kaipaava pariskunta lapsineen haluaa herkutella.


Toisaalta Andrea Salernon sydämelliset reseptit sopivat myös kynttiläillalliselle, Teija Färm toteaa katsoen puolisoaan Kallea hellästi. On helppo uskoa Färmin ja Wahlroosin sanoja, kun nämä kertovat rakastavansa ruokaa. Parin rakkaus toisiinsa taasen näkyy jo tavasta, jolla he tekevät yhdessä töitä ja suunnittelevat taas uusia ruokakokemuksia kauppaansa.


Teksti ja kuvat: Tanja Raunio / neiti Raunio Oy

Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.
644 katselukertaa0 kommenttia

コメント


bottom of page