top of page
Neiti Ranio
Etsi
  • Writer's pictureNeiti Raunio

Maakuntajohtaja Kari Häkämies omistaa aamut kirjoittamiselle


Nykyinen Varsinais-Suomen maakuntajohtaja ja silloinen oikeusministeri Kari Häkämies sai parisenkymmentä vuotta sitten, aloittaessaan Kuopion kaupunginjohtajana, neuvon nauttia aamukahvit torilla Marttojen kojulla.


Kotkasta kotoisin oleva tuore kuopiolainen Häkämies istui torikahvilla, kun vanhempi mies lähestyi kaupunginjohtajaansa tuttavallisesti ja totesi: ”Häkämies, eikö oo hienoa olla savolainen”?


Turussa taasen Lounas-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana aloittaessaan Häkämies sai torikaffeilla kuulla kysymyksen: ”kui sää tän tulit”?


- Nämä kuvastavat hyvin heimo-ominaisuuksiamme eri maakunnissa. Savolaiset liikkuvat enemmän, mutta turkulaisista ei ehkä ole kulkumiehiksi vaan täällä ollaan paikoillaan pysyviä.


- Turku Suomen ensimmäisenä pääkaupunkina ja ensimmäisenä varsinaisena kaupunkina tuo sen asukkaillekin kaupunkilaisen identiteetin. Tämä on totta kai ymmärrettävää ja se näkyy terveellä tavalla turkulaisten vahvassa itsetunnossa, Kari Häkämies kuvailee.


Kulkumieheksi itseään luonnehtivalla maakuntajohtajalla on hyvä käsitys maamme monimuotoisuudesta, sillä hän on asunut kuuden eri maakunnan alueella ja Kuopion kaupunginjohtajan viran lisäksi toiminut sekä Hämeenkyrön että Pyhtään kunnanjohtajina.


Vahvat kotkalaiset sukujuuret omaavan Häkämiehen äiti oli Lapualta ja isä taasen Karjalasta.

- Isänisäni oli Pietarista ja toimi aikanaan presidentti Svinhuvudin hevosrenkinä. Sen ajan poliittisena valtiosihteerinä, kuten meillä on veljeni kanssa tapana sanoa, Häkämies naurahtaa.



Maakuntajohtaja Kari Häkämies herää nykyään aikaisin aamulla.

Aamuisin, ennen töitä, muun perheen vielä nukkuessa on hyvä kirjoittaa. Tällä hetkellä miehellä on työn alla jo kymmenes valtaa ja yhteiskuntaa käsittelevä rikosromaani.


- Ihan ensimmäisestä käsikirjoituksestanikin tuli kyllä kirja, mutta julkaisuun meni viisi vuotta käsikirjoituksen ollessa välillä 'pakastimessa'. Ehkä minulla innokkaana dekkareiden harrastaja oli ollut tiedostomaton haave kirjoittaa kirja.


- Ja Matti Rönkän sanoin: 'kyllähän naiset sellaista miestä vähän fiksumpana pitää, joka on kirjoittanut kirjan, kuin sellaista joka ei ole', Häkämies kertoo hymyillen.


Häkämiehen kirjojen Turun ensi-ilta on perinteisesti pidetty Taiteiden Yönä Kansallisessa Kirjakaupassa. Poliittinen ruumis -kirjan Turun julkistuksessa ei yleisö vielä varsinaisesti löytänyt paikalle.


- Vuonna 2012 olin juuri aloittanut työskentelemään Turussa ja julkistin kirjani siis Kansallisessa. Paikalla oli seitsemän kuulijaa. Viime Taiteiden Yönä osa yleisöstä joutui jo jäämään tuulikaappiin.


- Minulla on ollut onni saada kiinnostavat haastattelijat, jotka itselläänkin vetävät kuulijoita.

Entinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell on pakko nostaa yhdeksi parhaista – Allu epäili, ettei maakuntajohtajalla ole tarpeeksi töitä, kun ehtii kirjoja kirjoittamaan, Häkämies nauraa ja kehuu Randellin haastattelijan taitoja.



Kari Häkämies on virkojensa vuoksi edustanut isäntänä ja ollut monasti itse kestittävänä. Työ on tuonut tullessaan eteen herkkuja jos jonkinlaisia. Ruokakulttuurin saralla mies nostaa ykköseksi kuitenkin tavallisen perusruuan.


- Työni puolesta olen Uuno Turhapuron sanoin, syönyt aika paljon hanhenmaksapalleroita, mutta olen kyllä enemmän lihakeitto- ja kaalikäärylemiehiä. Minulla ei ole lempiviinejä, pidän keskioluesta ja ruokajuomana rasvattomasta maidosta.


Kuten eräällä entisellä arvostetulla valtiomiehellämme, on Häkämiehelläkin satamatausta.

19-vuotias oikeustieteen ylioppilas vietti ensimmäisen opiskelijakesänsä ahtaajana Kotkan satamassa.


Varsinais-Suomeen asettunut Häkämies kaipaa Kotkasta erityisesti Ihalaisen mamman reseptillä leivottuja Possoja.


- Karhulan torilla myytyjä possumunkkeja eli Possoja ei muualta saa. Sanotaanko vaikka, että Posso ei kyllä ollut kaloriton, Häkämies muistelee.


Munkkien, niin Possojen kuin Piispanmunkkienkin, syöminen on Häkämieheltä jäänyt. Korvapuusteja tämä kyllä söisi mielellään, varsinkin junassa.


- Matkustan pari kertaa viikossa junalla Turun ja Helsingin väliä. Kysyn joka kerta VR:n kärrymyyjältä olisiko korvapuustia. Tiedän, ettei se tällä hetkellä kuulu VR:n valikoimaan, mutta toivon kärrymyyjien vievän viestiä eteenpäin ja jonain päivänä vielä iloisesti yllättyväni saadessani tämän herkun eteeni, sitoutuneeksi korvapuustimieheksi itsensä luokitteleva Häkämies summaa.


Teksti ja kuvat: Tanja Raunio / neiti Raunio Oy

Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.

182 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page