top of page
Neiti Ranio
Etsi
  • Writer's pictureNeiti Raunio

Taage Laiho laulaa virsiä heviversioina

Päivitetty: 25. heinäk. 2020

Tänäänkin, kuten aina juuri ennen joulua, astuu Taage Laiho lavalle laulamaan virsiä heviversioina, kun Super Trouper -bilebändin sivutuotteena syntynyt heavy metal -yhtye Hevinkelium heittää vuoden ainoan keikkansa.


- Olemme esiintyneet Hevinkeliumin kanssa reilut kaksikymmentä vuotta. Pari vuotta sitten päätimme nyt olevan 20-vuotisjuhlavuoden, sillä levyttämisestämme tuli tuolloin tasavuosia, Taage Laiho kertoo.


Idean Hevinkeliumiin saimme 90-luvulla, kun halusimme vaihtelua bilebändimme Super Trouperin discopoljennon rinnalle. Olimme kaikki rokkitaustaisia soittajia ja jossain vaiheessa, ehkä hieman kaljaa kitatessa, mietimme että pitäisi tehdä välillä jotain spessua.


Siitä se ajatus sitten lähti – virsiä hevinä, Black Sabbathin tyylillä. Monet virrethän ovat valmiiksi hidastempoisia ja monotonisia. Sanon aina mielelläni, että idea oli minun, mutta taisihan siinä muillakin olla osuutensa, Laiho nauraa.


Super Trouper taasen syntyi alunperin yhtä DBTL -keikkaa varten saaden hyvän vastaanoton ja suosion. Firmojen juhlat takasivat leivän bändin jäsenille monta vuotta.


- En edes osaa sanoa, kuinka monta kertaa tuli ajettua Turusta Helsinkiin. Myös Lappi tuli tutuksi ja Ruotsinlaivatkin työllistivät meitä. 90-luku oli hyvää aikaa työkseen soittaville ja laulaville, keikkapaikkoja riitti, Laiho muistelee.Monessa mukana olevalla Taage Laiholla on paljon eri projekteja, kuten The Sedät -duo Kari Karvisen kanssa, alkuvuodesta studioon menevä Altaria, hieman lepäämässä oleva Kilpi ja tietenkin myös sooloura. Miehen soololevyllä soittavat muusikot tulevat Tampereelta.


- Tunnen ehkä tamperelaisia muusikoita vielä enemmän kuin turkulaisia. Tampereella on keikkapaikkoja enemmän kuin Turussa ja soittamisen kulttuuri on siellä aina ollut vireää. Soololevyni muusikot sekä biisintekijänikin ovat tamperelaisia. Kaupungissa järjestetään myös isoja festareita, kuten South Park, Sauna Open ja Tammerfest, Laiho kehuu ja jatkaa Turussakin olevan toki Ruisrockin ja DBTL:n, mutta musiikillisesti nämä molemmat ovat enemmän poppia kuin rokkia.


Isoissa kaupungeissa eli Turussa ja Tamperella tarjontaa edelleenkin riittää, mutta ennen bändien perässä matkattiin mihin vaan ja bändit myös esiintyivät lähes missä vaan.


- Omat erikoisimmat keikkapaikkani, joissa olen nähnyt sittemmin maailmantähdiksi kohonneita bändejä ovat Tarvasjoen Tarvashovi ja Huittisten Huhkolinna. Tarvasjoella esiintyi Metallica ja Huhkolinnan jumppasalissa W.A.S.P.

Näiden keikkojen näkemisestä jaksan aina kertoa nuoremmille, Laiho naurahtaa.Laihon lapsuudessa kaikki vapaa-aika vietettiin urheillen. Talvet luistimet jalassa ja kesäisin palloa potkien.


- Olin kiltti jalkapallopoika. Pelasin futista ensin Runosmäen Nappulaliigassa ja sitten juniorivuodet FC TPS:ssä A-junnuihin saakka. Tepsin A-junioreista meitä lähti 8-9 kaveria pelaamaan kutosdivaria Veijareihin, joka oli jo hieman kuoleva seura.

Kutosdivarin seuroille ei talvisin ollut tarjolla minkäänlaisia treenivuoroja, mutta onneksemme Veijareiden valmentajana toimi nyt jo valitettavasti edesmennyt Erkki Ojala.


Erkki Ojala ymmärsi, ettei noita poikia kannata jättää heitteille ja keksi keinot treenaamiseen.

Turussa oli siihen aikaan vain kaksi iltaisin valaistua harjoituskenttää. Molemmat löytyivät Kupittaalta.


- Eki otti selvää, minkä joukkueen treenit olivat Kupittaan nelos- ja vitoskentillä viimeisinä ja sopi joukkuiden valmentajien kanssa, että me tulemme kentän laidalle hieman ennen kymmentä, hieman ennen kun valot sammuvat. Kentän laidalla oli valolaatikko, jossa oli iso avain. Saimme vääntää itsellemme valaistuksen puoleen yöhön saakka.


Nousimme Veijareiden kanssa kutosesta aina kolmosen karsintoihin saakka, kunnes muut riennot ja musiikki vievät jalkapalloharrastuksen mennessään, Laiho muistelee.


Musiikki on vienyt Taage Laihoa ja tänään se vie miehen Yökerho Aallon lavalle bändinsä Hevinkeliumin kanssa. Nykyisin kerran vuodessa esiintyvän Hevinkeliumin keikka päättyy aina samaan biisiin eli Suvivirteen.


-Suvivirsi totta kai, sillä sieltä se kesä kuitenkin taas tulee, Laiho summaa hymyillen.


Hevinkelium Aalto Yökerhossa (Kauppiaskatu 5, Turku) lauantaina 21.12. 2019 klo 22.

Ovet avautuvat klo 21.


Teksti ja kuvat: Tanja Raunio / neiti Raunio Oy

Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.

449 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page