top of page
Neiti Ranio
Etsi
  • Writer's pictureNeiti Raunio

Tarja Wingren auttaa kehitysmaiden naisia pois köyhyydestä

Päivitetty: 25. heinäk. 2020

Lähes puolet vuodesta Kroatian Dubrovnikissa asuva turkulainen Tarja Wingren auttaa kehitysmaiden naisia kouluttautumaan ja käynnistämään osuuskuntia. Naisten Pankin valtakunnallisessa ohjausryhmässä vaikuttava Wingren on perustanut Naisten Pankille oman paikallisryhmän myös Kroatian Dubrovnikiin.


Naisten Pankki on suomalainen keksintö, joka sai alkunsa vuonna 2007 suomalaisten vaikuttajanaisten ja Kirkon Ulkomaanavun yhteistyönä. Tänä päivänä Naisten Pankki on kerännyt lahjoituksina kehitysmaille jo 16 miljoonaa euroa.


- Tuemme nimenomaan naisia. Naisia tukemalla ja kouluttamalla muutetaan yhteiskuntaa. Koulutus on kaiken a ja o, koulutettujen naisten lapset eivät lähde pakolaisiksi Eurooppaan, sillä heillä on toivoa tulevaisuudesta, Wingren toteaa.


Naisten Pankin eri hankkeet ja varainkeruukampanjat, kuten esimerkiksi Kävele Naiselle Ammatti, vaikuttavat pitkäkestoisesti, sillä vaikka hyväntekeväisyyshanke kohteessa loppuu, ammatti ja koulutus jäävät. Kun kaikkein hauraimmissa olosuhteissa eläviä naisia auttaa, on muutos suuri, Wingren jatkaa.


Wingren kiinnostui Naisten Pankin toiminnasta Vaasassa asuessaan. Työkaveri houkutteli mukaan joulukranssin tekoon. Kransseja tehtiin yksi itselle ja loput hyväntekeväisyysmyyjäisiin, jotka puolestaan järjesti Naisten Pankin Vaasan paikallisryhmä.


- Lapseni olivat muuttaneet jo pois kotoa ja olin ollut pidemmän aikaa kiinnostunut tekemään vapaaehtoistyötä hyväntekeväisyyden parissa. Kun sitten muutin Turkuun, lähdin mukaan Naisten Pankin toimintaan, Wingren taustoittaa.


Itse olen aina omannut työnantajia, jotka ovat panostaneet henkilökunnan koulutukseen. Olen päässyt toteuttamaan omia haaveitani ja kehittämään tarpeitani työelämässä, saanut kouluttautua. Nyt pääsen antamaan tietotaitoani eteenpäin, sillä Naisten Pankin verkostoissa ja paikallisryhmissä jaamme myös omaa osaamistamme ja vastavuoroisesti opimme muilta, Wingren kertoo.


Naisten Pankilla on lukupiirejä, joiden kautta kerätään varoja niin ikään kehitysmaiden naisille. Lukupiiriin valitaan kirjoja ja kirjailijoita, jotka ovat ehkä hieman marginaalissa ja jotka tulevat apua saavista kohdemaista.


- Tässä yhdistyy hienolla tavalla lukeminen ja auttaminen. Olen aina lukenut paljon. Kirjojen kautta tutustuu uusiin maailmoihin ja oppii ymmärtämään ihmismieltä sekä niitä erilaisia mielipiteitä. Nykyään on vaarana olla vain siellä omassa pienessä kuplassaan. Uudet näkökulmat tuovat uusia tapoja ajatella ja toimia. Ja ne auttavat avarakatseisuuteen, Wingren summaa.

Mutta se Dubrovnik. Tarja Wingren oli purjehtimassa Kroatiassa tutustuessaan paikalliselle TV-yhtiölle työskentelevään Nino Ogrestaan ja tämän perheeseen. Kroatia kirkkaine vesineen, ystävällisine ihmisineen ja herkullisine ruokineen hiipi Wingrenin ja tämän puolison sydämeen ja nykyään viestinnän ja sosiaalisen median asiantuntijana työskentelevä Wingren viettää lähes puolet vuodesta Kroatian helmessä, Dubrovnikissa.


- Nino Ogrestan journalismia ja PR:ää opiskellut tytär Victoria omasi hyvät yhteydet niin paikalliseen mediaan kuin nykyisiin yhteistyökumppaneihimmekin. Perustimme yhdessä Ogrestojen kanssa Dubrovnikiin oman paikallisryhmän Naisten Pankille ja järjestämme kaupungissa syksyisin Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuman. Tapahtuma on isosti esillä paikallisessa mediassa ja on tuplannut joka vuosi sekä kävelijät että hyväntekeväisyyteen menevän tuoton.


Viime syyskuussa naisille ammattia käveltiin jo yli sadalla paikkakunnalla, joista lähes neljännes sijaitsi Suomen rajojen ulkopuolella. Naisten Pankki on onnistunut vapaaehtoisten, yksityisten sekä yritysten tuen avulla muuttamaan monien erittäin köyhissä oloissa elävien naisten sekä näiden perheiden elämän mikrolainojen, osuuskuntien ja kouluttautumisen kautta.


- Pienelläkin teoilla on vaikutus, pienilläkin summilla pystyy muuttamaan maailmaa, Wingren tiivistää hymyillen.


Naisten Pankin Turun paikallisryhmän seuraava lukupiiri ti 21.1.2020 klo 16.30 Turun Linnassa sisältäen Muutama sananen naisista -näyttelyn ja keskustelun FT Veli Pekka Toropaisen kirjasta 39 tarinaa 1600-luvun turkulaisnaisista.


Teksti ja kuvat: Tanja Raunio

Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.

197 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page