top of page
Neiti Ranio
Etsi
  • Writer's pictureNeiti Raunio

Turun Sanomien päätoimittaja Riitta Monto rakastaa kirjoja ja suomen kieltä

Päivitetty: 25. heinäk. 2020

Turun Sanomien päätoimittaja Riitta Monto päätti neljä vuotta sitten listata kaikki vuoden aikana lukemansa kirjat, tavoitteenaan sata kirjaa vuodessa.


- Listaa päivittäessäni huomasin, että minähän luen ilman mitään listoja tai tavoitteita juurikin noin sata kirjaa vuodessa, Monto toteaa hymyillen.


Turun yliopisto sai aikoinaan opiskelijakseen nuoren Riitta Monton, joka ei osannut päättää kahden pääaineen välillä. Yleinen kirjallisuustiede ja suomen kieli kuulostivat molemmat yhtä kiehtovilta.


- Kirjallisuus ja kielioppi, kaunokirjallisuus ja tiede. Luin tentteihin romaaneja ja mietin onnellisena voiko elämä olla tälläistä.


Kun lapseni olivat pieniä, en osannut oikein askarrella enkä viihtynyt hiekkalaatikolla, joten luin lapsilleni. Ja paljon. Olen onnistunut siirtämään lukemisen ilon myös heille ja edelleen nämä toivovat joululahjaksi kirjoja. Joskus tyttärien puolisot tai poikani toivovat jotakin kirjaa, josta en ole koskaan kuullutkaan. Lahjan annettuani pyydän, että saisin itsekin lukea sen.


Kirjat seuraavat Montoa myös kesälomalla, sillä hän autoilee miehensä kanssa kesäisin ympäri Eurooppaa telttaillen. Teltan lisäksi takalaatikossa matkaa aina mukana myös laatikollinen kirjoja.
Työmatkapyöräilyn myötä Monton elämään ovat auenneet myös äänikirjat, joita hän lainaa kirjastosta.


-Kirjaston äänikirjavalikoima on vielä hieman suppea, joten olen alkanut lainata ja kuunnella tietokirjoja aihealueilta, joita en tavallisesti valitsisi. On avartavaa laajentaa kuuntelemaansa, vähän kuin tulisi ulos omasta kuplastaan.


Turun Sanomien kulttuuritoimituksesta ennen päätoimittajuutta vastanneen Monton sydän sykkii kaikelle kulttuurille. Kulttuurista puhuttaessa Monto innostuu kertomaan Turun Musiikkijuhlien tämän kesän Sigyn-salin konsertista, jossa illan teemana oli sello.


- Professori ja sellotaiteilija Seppo Kimanen kertoi konsertin alustukseksi selloista, miten erityistä oli puu, josta 1600- ja 1700-luvun soittimet, Grancino-sellot ja Stradivarius-viulut valmistettiin. Kimasta kuunnellessa aikakausi satojen vuosien takaa alkoi elää.


Nämä harvinaiset arvosoittimet omistaa usein jokin säätiö, joka antaa soittimen lainaksi lahjakkaalle muusikolle. Ihan mieletön kulttuuriteko, Monto kehuu.


Teatteri, kuvataide, konsertit ja kirjallisuus. Jos pitäisi valita näiden väliltä vain yksi, valitsisi Monto kirjallisuuden. Kirjoihin ja lukemiseen liittyy myös yksi Monton elämän sykähdyttävimmistä kokemuksista.


- Kirjallisuudessa ja kirjoissa on niin paljon ulottuvuuksia. Voi mennä sisälle sellaisiin maailmoihin, joita ei näe ja joita ei muuten kokisi.


Olimme mieheni kanssa aikoinaan puolisen vuotta Ruotsissa töissä. Työskentelin sijoitetun, kymmenvuotiaan pojan tukiopettajana. Aloittaessamme pojan kanssa huomasin, ettei tämä osannutkaan vielä lukea. Aloitimme siis aakkosista.


Oli ihan mahtava kevät, kun poika oppi lukemaan ja sain huomata, miten lukeminen avasi hänelle uusia maailmoja. Henkilökemiamme toimivat hyvin ja meillä oli kirjojen parissa kivaa. Olen monasti miettinyt, missä hän on nyt, miten elämä on häntä kohdellut.
Salon Seudun Sanomien kesätoimittajana debytoineen Riitta Monton ura on kulkenut Lahden ja Turun YLE:n radiotoimitusten jälkeen yhdeksi paikallisradio Auran Aaltojen perustajaksi, Turku TV:n ohjelmapäälliköksi ja Turun Sanomien kulttuuritoimituksen esimieheksi jatkuen saman lehden päätoimittajana.


- Olen saanut työskennellä monissa eri tehtävissä media-alalla. Olen myös oman työurani kautta vakuuttunut, että kaikki on mahdollista, jos on vain halua ja innostusta.


Minulla on neljä lasta. Kolmannelta äitiyslomalta palattuani aloitin radiossa päätoimittajana. Neljännen lapsemme adoption jälkeen toimin Turku TV:n ohjelmapäällikkönä. Turun Sanomissa perhettä on aina arvostettu.


Monton työuran aikana media-ala on muuttunut ja alalla on tapahtunut paljon.


- Kymmenen vuotta sitten aloittaessani printtilehden päätoimittajana mietin, että olisipa mahdollista lisätä sanomalehteen ääni ja kuva ja nythän meillä on digilehti, jossa yhdistyvät printin ja radion sekä television ominaisuudet.


Olen saanut tehdä elämässäni ja työssäni paljon erilaisia asioita. Toimittajan ammatti on etuoikeus, olen saanut työkseni ottaa asioista selvää, Monto summaa hymyillen.


Teksti ja kuvat: Tanja Raunio / neiti Raunio Oy

Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.

166 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page