Mestiksessä pelaavan TUTO Hockeyn hallituksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää näkee Mestiksen olevan tänä päivänä nuorten pelaajien kehityssarjan ja jääkiekon ammattikorkeakoulun nuorille kiekkoilijoille. Mestiksen joukkueet eivät pysty enää maksamaan sellaisia palkkoja, joilla tulisi toimeen. Pääsääntöisesti Mestis-pelaajat saavat palkkaa kahdeksan kuukautta vuodesta.
Myös Mestiksen hallituksessa puhetta johtava Haanpää kertoo nykytilanteen eli suljetun SM-liigan mahdollistavan liigajoukkueille toki pitkäjänteisen suunnittelun ja työn ilman putoamisen riskiä.
- Tällä hetkellä meillä on Mestiksen ja Liigan suhteen eräänlainen välitila. Kahden eri sarjan välillä vallitsee työrauha, mutta tilanne ei kuitenkaan ole ideaali. Ei saisi pysähtyä ja olla tyytyväinen siihen, että meillä on voimassa olevat sopimukset. Isossa kuvassa urheilu sekä katsojat ja seurat voittaisivat, jos järjestelmämme olisi toisenlainen, Haanpää arvioi.
Maailma, ihmiset ja toimintaympäristöt muuttuvat. Polarisaatio on vahvaa.
Mestiksestä siirtyy vuosittain Liigaan noin joukkueellinen pelaajia. Mestiksessä pelaa hyvin erilaisia joukkueita – suurten kaupunkien Turusta ja Tampereesta pienten paikkakuntien Kajaaniin ja Keuruuhun.
- Jos SM-liigan alla toimisi kaksi sarjaa, tasoitettaisiin eroja, niin taloudellisesti kuin urheilullisesti. Avoimessa mallissa Liiga ja Mestis toimisivat tavallaan yhdessä, alemman sarjan kärki ja ylemmän sarjan häntäpäähän ovat jo nyt melko lähellä toisiaan. Annettaisiin siis urheilulle ja niin pelaajien kuin seurojen kehittymiselle parempi tilaisuus.
Tämä samahan pätee organisaatioihin – jos organisaatiolle lyödään lasikatto päälle, voiko se enää kehittyä. Jaksaako urheilija olla motivoitunut siitä huolimatta, että uralla ei välttämättä pääse eteenpäin, Haanpää kysyy.
Jako Liigaan ja Mestikseen on Haanpään mukaan kuitenkin kokonaisuuden kannalta toimiva järjestelmä, jos mietitään vaikka Suomi-kiekon menestystä kansainvälisillä kentillä, mutta urheilussa voi aina tapahtua mitä tahansa. Vaikka vallitseva järjestelmä on siis toimiva, ei siihen tule tuudittautua.
- Liigan ja Mestiksen välillä on jo valmiiksi hyvä keskusteluyhteys. Luottamuksella ja syvällisellä ymmärryksellä saadaan aikaan yhteinen unelma. Unelmana huippujääkiekkoa organisoituna siten, että meillä olisi SM-Liigan alla kaksi sarjaa. Tällä tasoitettaisiin eroja, niin taloudellisesti kuin urheilullisesti. Laadukkaat ja tasokkaammat pelit kiinnostaisivat myös laajempaa yritys- ja sponsoriverkostoa, Haanpää toteaa.
Ammattilaisjääkiekon lisäksi Tuomas Haanpään sydämeen mahtuu lasten ja nuorten liikkuminen ja vähävaraisten lasten harrastustoiminnan tukeminen.
- Kun itse olin lapsi, vietimme kaikki kesät ulkona. Touhuttiin niin pihalla kuin metsissä, aina juostiin, leikittiin ja pelattiin. Tänä päivänä lasten ja nuorten vapaa-ajasta kilpaillaan. Kaikilla ei myöskään ole rahaa harrastuksiin.
Aikanaan pelikavereita oli tarjolla naapurustossa yllin kyllin. Peli- ja urheilukenttiä kaupungissamme kyllä riittäisi nykyäänkin, mutta kenttien kunnossapitoon ei välttämättä ole resursseja. Tarvittaisiin siis kenttien ylläpitäjää.
Peliseuraa lapsille ja olosuhteita luomaan taasen tarvittaisiin esimerkiksi älylaitteilla toimiva pelikaveri -sovellus, joka yhdistäisi sosiaalisen ja digitaalisen elämän.
Pitää ymmärtää, että kaikki ei voi olla yhteiskunnan vastuulla. Eikä myöskään sen kuuluisan 'jonkun muun'. Ajassa kiinni olevilla yrityksillä on yhteiskuntavastuusuunnitelmat. Tässä olisi helppo koppi sen vastuun kantamiseen – perustetaan yhdistys, Pihapeli ry, ylläpitämään kenttiä ja mahdollistamaan nuorten liikuntaharrastuksia, Haanpää summaa lopuksi haastaen yritykset mukaan tukemaan lasten ja nuorten liikkumista.
Teksti ja kuvat: Tanja Raunio / neiti Raunio Oy
Neiti Raunion blogi kertoo intohimoisesti elämään ja ympäröivään maailmaan suhtautuvista ihmisistä ja näiden tarinoista.
Kommentare